Van Amersfoort Racing scoort dikke voldoende in bewogen weekeinde

03-06-2010

Van Amersfoort Racing (VAR) scoorde een ruime voldoende op de Hockenheimring. Vooral Daniël Abt manifesteerde zich sterk tijdens het derde weekeinde om de ATS F3 Cup. De talentvolle 17-jarige Duitser scoorde een derde plaats, een pole position en een snelste raceronde. Stef Dusseldorp finishte de tweede race positief met een tweede plaats.

De witte lijn in de eerste bocht na start-finish liep als een rode draad door het weekeinde. Anders dan in de DTM mochten de F3-coureurs niet langer met vier wielen buiten de lijn van de Nordkurve om zo gebruik te maken van de asfalt uitloopstrook. En het was de racedirectie menens. “In de eerste kwalificatie bijvoorbeeld werden op 22 auto’s 97 straffen uitgedeeld”, schetst teambaas Frits van Amersfoort.

Het door Volkswagen gesteunde team uit Huizen ging volwassen om met de nieuwe realiteit. Het resulteerde tijdens de kwalificaties voor race één in een pole position voor Daniël Abt. Zijn tweede pole voor Van Amersfoort Racing. Stef Dusseldorp (NL) reed de vierde tijd, Willi Steindl (Oos.) nestelde zich op P7.

Bij de start van de eerste wedstrijd was Willi Steindl betrokken bij een heftige crash. De Oostenrijker liet zijn auto afslaan en Luis Sa Silva, achter Steindl gestart, knalde met zo’n 120 km/u per uur achterop de coureur van Van Amersfoort Racing. Beide rijders bleven ongedeerd. De schade was aanzienlijk.
Bij de herstart ging Daniël Abt als tweede de eerste bocht in achter Felix Rosenqvist. In het verloop was Abt duidelijk sneller dan de leider. In zijn ijver om zijn Zweedse opponent te passeren kroop de VAR-coureur iets te dichtbij. Bij het aanremmen tikte hij Rosenqvist aan, die de grindbak in gleed. Het kwam Daniël Abt op een drive through te staan. De polesitter finishte als vijfde en zette de snelste raceronde.

“Daniël had de race kunnen winnen, maar hij was iets te ongeduldig”, zag Frits van Amersfoort. “De straf was terecht. Positief was zijn snelheid.” Stef Dusseldorp viel uit in de achtste ronde na een duel met Kevin Magnussen. Dusseldorp werd door de Deen op het gras gedwongen, waarna één sidepot verstopt raakte en de motor- maar vooral de uitlaattemperatuur zo hoog opliep dat de versnellingsbakkabels smolten…

In de tijdtraining voor de tweede wedstrijd zette Stef Dusseldorp zijn Dallara F307 powered by Volkswagen op de tweede plek. Een plek die eerst in handen leek van teamgenoot Daniël Abt. Hij bleek dit keer wel één keer teveel de witte lijn in bocht 1 te hebben overschreden, waarna de snelste tijd werd afgenomen en plek 5 zijn deel was. Willi Steindl besloot de sessie als vierde, maar werd vijf plaatsen naar achteren gezet na het negeren van de gele vlag.

Stef Dusseldorp was de beste VAR-coureur in race 2. De tweedejaars F3-rijder reed een slimme race en finishte als tweede achter Tom Dillmann. Daniël Abt profiteerde deze keer van de strenge wedstrijdleiding. De Duitser kreeg de derde plaats in zijn schoot geworpen nadat Felix Rosenqvist een drive through ontving voor de bekende overtreding. Willie Steindl finishte als twaalfde.

In het kampioenschap is Daniël Abt op de tweede plaats de best geklasseerde VAR-coureur. Het gat met leider Tom Dillmann bedraagt 9 punten. “Daniël ontwikkelt zich goed. Hij is getalenteerd, heeft elan en lef. Er liggen kansen voor hem, zeker als hij erin slaagt om zijn schoolexamen te halen. In dat geval staan zijn ouders hem toe fulltime met de autosport bezig te zijn”, vertelt Frits van Amersfoort. Stef Dusseldorp staat vierde in het kampioenschap op 19 punten van de leider, Willi Steindl is twaalfde.

Het volgende raceweekeinde om de ATS F3 Cup is 17 en 18 juli op het TT-circuit van Assen.