MP Motorsport sluit debuutseizoen GP2 af met podium in Abu Dhabi

04-11-2013

Het Nederlandse GP2-team MP Motorsport heeft op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi een uiterst succesvolle afsluiting van zijn seizoen 2013 beleefd. Op zondag racete de Spaanse coureur Dani Clos naar het tweede podium van het jaar voor het team, met een geweldige tweede plaats in de laatste race van het GP2-seizoen.

Het was de eerste keer dat de 25-jarige Spanjaard het podium beklom nadat hij deze zomer terugkeerde in de opstapklasse naar de F1. Clos was het hele weekend in topvorm: na een sterke vijfde plaats op zaterdag greep hij op zondag maar met 0,7 seconden naast de zege.

“Hier hebben we hard voor gewerkt”, zei Clos. “Ik ben in Hongarije [in de GP2] teruggekeerd, sindsdien hebben we ups en downs meegemaakt: races waarin we goede resultaten hadden kunnen boeken, maar waarin het om een of andere reden toch niet wilde lukken. Het voelt echt goed om het seizoen zo af te sluiten, na de mooie kans die MP Motorsport me heeft gegeven.”

Clos begon de 22e wedstrijd van het seizoen vanaf de tweede rij. Vanaf de vierde startplaats zakte hij helaas terug naar de zesde positie in de eerste bocht, maar een aanvaring tussen Felipe Nasr en Johnny Cecotto gaf hem de kans om in één keer naar de derde plaats op te stomen. Daarna ging hij achter de nieuwe GP2-kampioen Fabio Leimer aan. Die passeerde hij vervolgens in de vierde bocht met een mooie actie.

Na een korte safetycarperiode in de derde ronde behield Clos zijn positie, maar Leimer bleef een voortdurende bedreiging. Halverwege de race kwam de safety car voor de tweede keer naar buiten. Daarna lukte het Clos om ruimte tussen zichzelf en Leimer te creëren.

In het laatste deel van de race begon de Spanjaard in te lopen op leider James Calado. Met nog een ronde te gaan bedroeg het verschil nog maar 1,3 seconden. Clos bleef in die laatste ronde inlopen en eindigde de race op slechts 0,7 seconden achterstand.

Teamgenoot Daniël de Jong begon de race van zondag vanaf de 19e startpositie, maar werd door de chaos in de eerste bocht teruggeduwd naar de 22e plaats. Voordat de safety car voor het eerst naar buiten kwam, lag hij alweer 21e. Daarna klom hij de top-20 in om de 19e plaats te pakken na de tweede safetycarperiode.

In de 16e ronde werd hij weliswaar teruggezet naar de 20e plaats, maar aan het slot kon hij plaatsen goedmaken doordat anderen met hun banden worstelden. Zo sloot hij de laatste race van zijn eerste volledige GP2-seizoen af in 17e positie, 0,6 seconden achter René Binder.

In de wedstrijd van zaterdag startte Clos als tiende, na een van zijn beste kwalificaties, slechts 0,2 seconden van de top-vijf. Na een afgebroken start vanwege auto’s die op de grid bleven staan, ging de race van start met Clos in het midden van een sandwich van drie auto’s. Daaruit kwam hij in achtste positie tevoorschijn.

Doordat hij niet betrokken raakte hij in een carambole bij de eerste chicane, kon hij doorschuiven naar de vierde plaats, voordat de safety car naar buiten kwam. De Jong reed intussen een sterke openingsronde en lag 16e.

In de vierde ronde konden de mannen weer racen: Clos behield zijn vierde plaats en naderde Leimer op 0,2 seconden. Na hun bandenwissels gingen de twee in dezelfde volgorde de baan weer op. Clos lag opnieuw vierde toen iedereen zijn pitstop achter de rug had, maar in de 23e ronde zette Marcus Ericsson hem één plaats terug.

De Jong koos voor een strategie waarin hij heel lang op zijn eerste set banden bleef doorrijden. Met tien ronden te gaan lag hij daardoor zelfs even vierde. Zijn race eindigde helaas met een uitvalbeurt in de laatste ronde, toen Stefano Coletti hem aan de zijkant ramde.

Sander Dorsman, teambaas van MP Motorsport, zei terugkijkend op het weekend en het seizoen als geheel: “Dani’s podiumpositie is de perfecte manier om ons eerste jaar in de GP2 af te sluiten. Het hele weekend liet hij zijn snelheid zien. Na zo’n mooi resultaat in de eerste race wisten we dat hij goede kans maakte op het podium in de tweede race. We wilden in het laatste weekend echt weer aan de top staan en dat is gelukt.”

“Daniël had pech toen [Stefano] Coletti hem raakte. Daar kon hij niets aan doen. Dit jaar draaide bij Daniël om het opdoen van ervaring. Hij kende enkele hoogtepunten en heeft met regelmaat zijn snelheid laten zien. Ik weet zeker dat hij volgend jaar sterker terugkeert.”

“Ik denk dat de jongens in het team trots kunnen zijn op wat ze bij MP Motorsport hebben gedaan in ons eerste GP2-seizoen”, vervolgde Dorsman. “Er doen zo veel ervaren en succesvolle teams mee. Twee podiumplaatsen in het eerste jaar is gewoon een goed resultaat.”

MP Motorsport vertrekt niet uit Abu Dhabi, want daar begint nu onmiddellijk het wintertestprogramma. Op dinsdag, woensdag en donderdag rijdt De Jong in de auto met nummer 27. Op dinsdag wordt hij vergezeld door Will Stevens uit de Formule Renault 3.5. Op woensdag en donderdag zit GP3-coureur Tio Ellinas in de auto met nummer 26.