Podiumplaatsen voor Pizzitola en Schothorst in NEC-races op Monza

16-04-2014

Andrea Pizzitola en Steijn Schothorst zijn het seizoen goed begonnen door afgelopen weekend op Monza podiumplaatsen te scoren voor Manor MP Motorsport. Dat deden ze in beide races voor de Northern European Cup, het noordelijke regiokampioenschap voor Formule Renault 2.0. Dat werd voor 2014 afgetrapt op een zeer zuidelijke locatie: Monza in Italië.

Het hele weekend zat er nauwelijks verschil tussen de twee teamgenoten. Het wekt dan ook geen verbazing dat ze na twee wedstrijden samen derde staan in het kampioenschap. Naast hun podiumplaatsen werden ze ook allebei een keer vijfde.

De Fransman Pizzitola had zich als derde gekwalificeerd voor de race van zaterdag. Hij maakte een geweldige start en klom naar de tweede plaats op weg naar de Rettifilio-chicane. Al gauw had hij Ukyo Sasahara vol in zijn spiegels. Die passeerde hem in de Roggia-chicane in de vierde ronde.

Pizzitola werd even teruggeduwd naar de vierde plaats, maar vocht zich in de zesde ronde weer omhoog naar de derde plaats, die hij vasthield tot aan de vlag.

Schothorst startte vanaf de achtste positie, maar klom al gauw de topvijf binnen. Nadat hij even kans leek te maken op de vierde plaats, nam hij uiteindelijk toch genoegen met de vijfde plaats. Teamgenoten Philip Morin en Julio Moreno lieten wisselende resultaten zien. De Ecuadoriaan Moreno eindigde op een knappe 17e plaats na als 28e te zijn gestart. Morin klom van de 19e naar de 12e plaats, maar spinde in de 11e ronde uit de wedstrijd.

In de tweede race op zondag was het de beurt aan de Nederlander Schothorst om op het podium te klimmen. Vanaf zijn derde startplaats probeerde hij in de eerste chicane de tweede plaats te veroveren, maar hij moest zich toch weer laten afzakken naar de derde plaats. Het leidende trio reed vervolgens eenvoudig weg van de rest. Daarbij warden ze geholpen door een incident bij Ascari in de openingsronde, dat de achtervolgers ophield.

Met zijn derde plaats zorgde Schothorst ervoor dat Manor MP Motorsport twee keer een podiumpositie kon vieren. Pizzitola rukte intussen in één ronde op van de tiende startplaats naar de zevende positie. Een ronde later lag hij zesde, om in de negende ronde door te schuiven naar de vijfde plaats, na de pitstop van Alexander Albon.

De Zweed Morin maakte zijn onfortuinlijke excursie in de openingsrace goed door als 16e te finishen in de tweede wedstrijd. Ook daar was een opmars voor nodig, want vanaf zijn 19e startplaats werd hij aan het begin tijdelijk buiten de top-20 gedrukt. Moreno startte vanaf de 26e plaats, maar liet opnieuw een mooie race zien: hij eindigde als 17e, op slechts vier tienden van teamgenoot Morin.

“Het is fantastisch dat we het NEC-seizoen beginnen met een podiumplaats in beide races”, aldus Tony Shaw van Manor MP Motorsport. “Andrea en Steijn hebben het geweldig gedaan dit weekend: ze waren snel, raceten uitstekend en waren goed aan elkaar gewaagd. We zijn ook onder de indruk van de races van Philip en Julio. Ze hebben nog veel te leren, maar ze zijn dit weekend in ieder geval goed begonnen.”